Gå till innehåll
Insjöns Ridklubb
Insjöns Ridklubb

Klubbens historia

1971-1995

Våren 1971 växte en idé fram hos tre av byns ”hästtjejer”. Sådana fanns nämligen här i Insjön redan då, om än i begränsat antal. Det var Margareta ”Meta” Berglund, Inga Hjalmarsson och Louise Tysklind, som tyckte att det kunde vara värt ett försök att starta en förening för byns hästintresserade. Medlemskorten tillverkades för hand och årsavgiften detta första år var 3:-.

Vid klubbens första årsmöte, på gräset utanför stallet hos Sten och Britta Richardsson sommaren 1971, valdes den förste ordföranden Bo Danielsson. Han var nog själv inte närvarande den gången, och ingen minns säkert om han ens var tillfrågad innan han valdes till detta förtroendeuppdrag, men ställde upp gjorde han, och tur var det, för trots allt engagemang behövdes också en vuxen person i styrelsen, vilken för övrigt bestod av enbart ungdomar.

En ridbana anlades med hjälp av Sten Richardsson utanför hans stall, och två strålkastare inköptes - klubbens första riktiga investering. Ridlektioner för ryttare med egen häst startade under ledning av Anita Lindström (numera Hedin), då nyligen hitflyttad från Skövde och Dalarnas första civilt utbildade ridlärare! Redan från starten hölls även ridlektioner för barn och ungdomar utan egen häst, men dem höll ungdomarna själva i. Tipsritter i skogen bakom ”Stens stall” var också en populär aktivitet, för att inte tala om Bosses konditionsträningar längs snitslade skogsstigar och de underbara sommarlägren i Sommarängen…

1973 hade klubben två år på nacken och vår kommun, som då var Åls kommun, hyste ett så stort förtroende för vår förening att man upplät mark på Ålheden för att vi där skulle kunna anlägga en större ridbana. Det bröts stubbar, schaktades, spikades och målades och snart var banan klar.

Samma höst arrangerades i skogen på Ålheden vår första stora tävling. Tillsammans med Tällbergs Ridklubb var vi värdar för DM i terrränghoppning. Tillsammans med TRK ordnades också flera Hubertusjakter.

Klubben anslöts till Svenska Ponnyföreningen. Ny ordförande blev Gun Wallgren, som sedan också blev distriktsordförande i Svenska Ponnyföreningen och dala-representant i dess förbundsstyrelse. Insjön var placerat på ridsportens Sverige-karta! Kontakten med omvärden inspirerade klubben att utbilda både ungdoms- och ridledare. 1976 ansöks om och beviljas medlemsskap i Ridfrämjandet, DEt som idag heter Svenska Ridsportförbundet.

1977 bildas klubbens ungdomssektion Mini-IRK, M-IRK kallad. Carina Berglund, Carina Prytz, Christina Tysklind, Ragnhild Svens och Lena Nyqvist var några av eldsjälarna i starten.

IRK blir en uppskattad tävlingsarrangör. Banan på Ålheden blir mycket omtyckt för sitt publikvänliga läge. Trevliga funktionärer och fina priser bidrar också till att många ryttare gärna tävlar här. Under många år var våra maj-tävlingar Dalarnas första utomhustävling för säsongen vilket också bidrog till populariteten, även om funktionärerna ibland ända till dagarna innan tävlingen nervöst betraktade simmande änder på banan…

Klubben har fostrat många framgångsrika ryttare. Under slutet av 70-talet och början av 80-talet fanns bl a Mats och Anna-Karin Wallgren (Idolen och Jupal), Per och Margareta Mååg (Leo och Pluto), Hans Örnefeldt (Sprallan), Lennart Danielsson (Bonnie och Cashmir), Louise och Christina Tysklind (Ray och Annsperto), Åsa, Gerd och Britta Bergkvist (Hully Gully), Carina och Eva Berglund (Poppy) - flera av dem var distriktsmästare i sina främsta grenar.

Ordförande i skiftet mellan 70- och 80-tal var Sture Lundström.

I början och mitten av 80-talet var IRKs ponnyryttare än mer framgångsrika. Flitigt ute på länets tävlingar såg vi Maria Maritz (Rudolf), Ann-Catrin Rosén (Jasmin), Pernilla Sterner (Viva Lyon), Sofia Andersson (Turfman), Mirjam Bolin (Belinda, Madonna), Karin Lundström (Idefix), Helen Jobs (Flipper), Anna-Karin och Mia Lasses (August och Skrållan), Lotta Haid (Ray), Annikki Kotilainen (Pigge II), för att nämna några. Under denna period visade IRK också framfötterna genom goda resultat i Ridfrämjandets kunskapstävling Vi i stallet, där ungdomar i åldern 10-13 år ska visa sitt hästkunnande. En seger i den s.k ”Riksstudietävlingen” 1984 bör också nämnas. Laget från IRKs styrelse var bäst i Sverige i ämnet föreningsteknik.

Den hittills största tävlingsframgången kom 1984 när Mirjam Bolin på Belinda Girl segrade i SM i fälttävlan. Vi firade med tårtkalas i klubblokalen i Gamla småskolan, vilken disponerades av klubben 1981-1994.

En annan prestation i samma klass var Lennart Danielssons och Cashmirs seger i Karolinerritten 1978 - en 10 mila distansritt i Västergötland. På den tiden var Lennart ensam i klubben om att satsa på distansritt - senare fick vår klubb fler duktiga distansryttare. Ulrika Hall (Wiatr ox) blev distriktsmästare i grenen 1995.

1990 övertog Lena Linzie ordförandeklubban av Louise Tysklind, som då varit klubbens ordförande sedan 1981. Vår klubb hade under några år färre tävlingsryttare, och tog också en paus från större tävlingsarrangemang. Ridlektionerna för barnen i Insjön har dock pågått hela tiden, och återväxten har på så sätt säkrats.

Med familjen Nilsson återuppväcktes intresset för dressyr i klubben. Ida och Maja Nilsson (Widas Kravat och Kaxe) nådde fina framgångar i både dressyr, hoppning och fälttävlan. 1993 lyckades Ida samla ett lag av dressyrungdomar som förde Insjöns Ridklubb till elitserien i ponnyallsvenskan via seger i divison I. Laget tog sig sedan som nordligaste klubb i Sverige till SM-final. En bedrift som upprepades både 1995 och 1996. Tränare och lagledare var Kerstin Ahlgren.

”Pappa Kurt” Nilsson tog hand om ordförandeskapet 1992 och med honom väcktes idén om ett ridhus. En dröm sedan länge, givetvis, men ingen ordförande före honom hade vågat mer än att drömma.

1996 invigdes vårt ridhus. Det hade kostat mängder med idéella arbetstimmar. Det har också kostat pengar. I etapp 1, dvs själva ridhusdelen, är 975.000:- nedlagt. Kommunen bidroog med 150.000:-, staten (via Riksidrottsförbundet) med 55.000:-, Länsarbets-nämnden med 345.000:- (bidrag till arbetskraft). 150.000:- lånades i bank, och därutöver fick vi god hjälp av ortens sågverk, Bergkvist AB, Clas Ohlson AB och flera mindre företag som hjälpte oss på olika sätt.

Klubben själv satsatde 275.000:- i egna medel vid det första ridhusbygget. Pengar som arbetats ihop av bingolottoförsäljare, julkalenderförsäljare, tävlingsfunktionärer och andra som på olika sätt bidragit till intäkterna.

Ordförandeklubban övertogs i samband med 25-årsjubileet 1996 av Håkan Lindgren. Hans uppdrag blev att leda föreningen under slutförandet av ridhusbygget då ekonomidelen med klubbrum och cafeteria färdigställdes. Klubben tog under 1996 ett nytt stort steg. Två ponnyer, Lukas och Stella, inköptes under sommaren för att säkra tillgången på hästar till barnlektionerna. Medlemmarna i Insjöns Ridklubb var nu fastighetsägare men också under flera år även hästägare! Hästarna hade delfodervärdar som ansvarade för skötsel och bidrog till kostnaderna.

1997-2020

 

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Författare: louise.tysklind@telia.com

Besöksadress

Vabäcksvägen 9
Insjön

Postadress

c/o Thornton
Faluvägen 129
79340 INSJÖN

Kontakta oss

073-331 94 89, Martina, ordförande
073-229 62 98, Lena, sekreterare
070-716 88 59, Louise, kassör

info@insjonsrk.se